Korzenne muffinki bezglutenowe

Na instagramie nie ma piękniejszych zdjęć niż te przedstawiające doskonale przyozdobione muffinki, Uwielbiam je oglądać szukając pomysłu na nowe połączenia smaków. To jedno ze świątecznych zdjęć zainspirowało mnie na stworzenie muffinek, które będą nie tylko zdrowe i bezglutenowe, ale też świąteczne i idealnie mokre w środku. Nie masz czasu na przygotowanie pierniczków, a już dziś chcesz cieszyć się korzennym smakiem? Do dzieła – zróbmy pyszne muffinki bezglutenowe!

Składniki na korzenne muffinki bezglutenowe

  • 300 g mąki jaglanej
  • 100 g erytrolu
  • 50 g czekolady (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Mąkę jaglaną, erytrol, pokruszoną czekoladę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski. W osobnym naczyniu umieść jajka, maślankę, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Gotową masę umieść w foremkach do muffinek. Piecz ok. 20 minut i ciesz się smakiem – to najlepsze muffinki bezglutenowe jakie jadłaś

Korzenne muffinki bezglutenowe

Masz ochotę na inne słodkości? Sprawdź kategorię Słodkości,. a w niej:

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close