Korzenne muffinki bezglutenowe

Na instagramie nie ma piękniejszych zdjęć niż te przedstawiające doskonale przyozdobione muffinki, Uwielbiam je oglądać szukając pomysłu na nowe połączenia smaków. To jedno ze świątecznych zdjęć zainspirowało mnie na stworzenie muffinek, które będą nie tylko zdrowe i bezglutenowe, ale też świąteczne i idealnie mokre w środku. Nie masz czasu na przygotowanie pierniczków, a już dziś chcesz cieszyć się korzennym smakiem? Do dzieła – zróbmy pyszne muffinki bezglutenowe!

Składniki na korzenne muffinki bezglutenowe

  • 300 g mąki jaglanej
  • 100 g erytrolu
  • 50 g czekolady (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Mąkę jaglaną, erytrol, pokruszoną czekoladę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski. W osobnym naczyniu umieść jajka, maślankę, syrop klonowy i olej kokosowy. Całość dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Gotową masę umieść w foremkach do muffinek. Piecz ok. 20 minut i ciesz się smakiem – to najlepsze muffinki bezglutenowe jakie jadłaś

Korzenne muffinki bezglutenowe

Masz ochotę na inne słodkości? Sprawdź kategorię Słodkości,. a w niej:

  • Danuta N.

    Uwielbiam muffinki, jednak zawsze robię je na jogurcie. W najbliższych dniach wypróbuję ten przepis

  • Odkąd kupiłam sylikonowe foremki na muffiny, jadam je bardzo często

  • Chętnie spróbuję! Rzadko używam mąki jaglanej, bo ze względu na brak glutenu dość ciężko przygotować z niej jakieś wypieki. Ale Twoje muffinki wyglądają na prawdę smacznie!

  • Uwielbiam muffinki – zarówno robić jak i jeść chętnie wypróbuję Twój przepis!

  • Jud

    Bardzo fajny przepis. Na pewno kiedyś wypróbuję, bo zachęciła mnie mąka jaglana i brak cukru

  • Bardzo smakowicie sie prezentuja!

  • Bardzo lubię korzenny smak, takie muffinki z chęcią skosztuję

  • Agnieszka S.

    Mniam mniam, pychota!!!!

Close