Bezglutenowe pierniczki gryczane z syropem klonowym

Uwielbiam święta Bożego Narodzenia. Zapach pieczonych pierniczków przywołuje najlepsze wspomnienia i daje sygnał, że zbliża się najlepszy czas w roku. Pierwsze pierniczki piekę już w listopadzie, ale one nigdy nie doczekują świąt. Poszukiwanie bezglutenowej alternatywy okazało się prostsze, niż mogłoby się wydawać. Problemem okazał się miód, który jednak zdecydowałam się zastąpić syropem klonowym. Nie zdobię ich lukrem – moim zdaniem zabija korzenny smak. Jeśli ty jednak potrzebujesz więcej słodyczy – śmiało! Wypróbuj przepis na bezglutenowe pierniczki gryczane z syropem klonowym.

Składniki na bezglutenowe pierniczki gryczane z syropem klonowym

  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 15 g przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g erytrolu
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło, syrop klonowy, cukier trzcinowy i erytrol.

W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki. Dodaj roztopione wraz z syropem klonowym, cukrem i erytrolem masło oraz jajka. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na min. godzinę.

Po wyjęciu z lodówki odłamuj kawałki ciasta, wałkuj w razie potrzeby podsypując mąką gryczaną i wycinaj ulubione kształty. Ciasto będzie bardzo kruche – jeśli nie masz cierpliwości, dodaj więcej więcej jajek. Niestety, dodatkowe jajka sprawią, że pierniczki będą twardsze, więc może warto poświęcić więcej czasu?Bezglutenowe pierniczki gryczane z syropem klonowym
Masz ochotę na inne słodkości? Sprawdź kategorię Słodkości,. a w niej:

Close