Miałam w swoim życiu czas, kiedy 70% moich posiłków składało się z chleba i bułek. Choć okres ten już dawno mam za sobą, wciąż uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba, a smak kanapki z masłem i pomidorem uważam za najlepszy na świecie, Bezglutenowe pieczywo to nie jest łatwa sprawa. Po kilku nieudanych próbach myślałam, że już na zawsze będę musiała pożegnać się z tradycyjnym smakiem. Wrodzona zawziętość zmusiła mnie jednak do dalszych prób i odkrycia tajemniczego składnika, którym okazała się… woda. To jej ilość wody sprawia, że chlebek jest miękki, a skórka przyjemnie chrupiąca.
Składniki
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 3 łyżki pestek dyni
- 14 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 550 ml ciepłej wody – dodając więcej wody uzyskamy bardziej miękki i puszysty chleb
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę łącząc wszystkie składniki. Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.