Uwielbiam banany! Niestety, jak na całkiem sporą część rzeczy, które uwielbiam, jestem na nie uczulona. Aby nie musieć rezygnować z ich doskonałego smaku i wartości odżywczych, ciągle poszukuję nowych sposobów podania ich na ciepło. Po bananowym cieście, które pojawiło się na tej stronie kilka dni temu, przyszedł czas na bananowe placuszki z mąką jaglaną. Są naprawdę pyszne i bardzo pożywne.
Składniki
- 200 g mąki jaglanej*
- 200 ml mleka
- 3 średnie banany
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy dla osób chorych na celiakię)
- olej kokosowy do smażenia
* możesz użyć kaszy jaglanej, którą zmielisz w młynku do kawy
Przygotowanie
Mąkę jaglaną, mleko, jajko i proszek do pieczenia umieść w wysokiej misce i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj pokrojone w plasterki banany i łyżkę oliwy z oliwek. Miksuj na najwyższych obrotach aż do momentu powstania jednolitej masy. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Podawaj ze ulubioną konfiturą, musem lub świeżymi owocami.