Pieczona owsianka z jabłkiem i rodzynkami

Uwielbiam owsiankę. Moi najbliżsi mogą zaświadczyć, że potrafię jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Śmiało mogę okrzyknąć się owsiankowym mistrzem – znam i stosuję przynajmniej kilkadziesiąt sposobów na jej przygotowanie. Latem najczęściej gości u mnie tzw. nocna owsianka, która rano jest przyjemnie chłodna i orzeźwiająca. Zimą wybieram wersje na gorąco. Pieczona owsianka to pomysł, który od razu mi się spodobał. Słodka, o konsystencji mięciutkiego ciasteczka, doskonała na największe mrozy. Najłatwiej przygotować ją na kilka dni – niezjedzone porcje można przechowywać w lodówce, a rano wystarczy podgrzać.

Składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 1/4 szklanki podgrzanego mleka
  • 1/4 szklanki gorącej wody + 3 łyżki
  • jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki
  • pestki dyni

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłko zetrzyj na tarce i wrzuć do garnusza, dodaj 3 łyżki wody i cynamon. Podgrzewaj przez 10 minut. Płatki owsiane wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem i wodą, przykryj i odstaw na 5 minut. Namoczone płatki owsiane wymieszaj z jabłkiem, rodzynkami oraz pestkami dyni. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut.

 

A wy jak przygotowujecie pieczoną owsiankę? Podajecie ją czasem w formie deseru? Dajcie znać w komentarzach!

 

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close