Deser na śniadanie? Deser na lunch i podwieczorek? Słodki, obfitujący w magnez, kwasy Omega-3, wapń, żelazo, selen, potas i błonnik? Wegański i bezglutenowy? Taki, na którego przygotowanie nie poświęcisz więcej niż 5 minut? Pewnie! Mój pudding chia to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale sprawdza się rano i wieczorem. Jak go przygotować?
Składniki
- 3 płaskie łyżki nasion chia (ok. 15 g) (inaczej szałwii hiszpańskiej)
- 150 ml mleka (świeże/ bez laktozy/ roślinne, np. migdałowe)
- 1/2 średniego mango
- 1/2 średniego granatu
Przygotowanie
Nasiona chia wymieszaj w szklance z mlekiem i włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. W międzyczasie przemieszaj je kilkukrotnie, by nie pojawiły się zbite kulki. Mango zblenduj lub pokrój w drobną kostkę. Wyjmij pudding z lodówki. Do naczynia włóż zblendowane mango i pudding, Całość posyp granatem.
Co dobrego mają w sobie nasiona chia?
- Kwasy Omega-3 i Omega-6, które zbawiennie wpływają na pracę mózgu.
- Magnez i potas – niezbędne do prawidłowej pracy mięśni.
- Wapń, cynk i żelazo – odpowiedzialne za mocne kości, zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
- Błonnik, który powoduje uczucie sytości, oczyszcza organizm i poprawia pracę jelit.
Dlaczego warto jeść mango i granat?
- Mango jest skarbnica potasu, więc doceniany jest przez sportowców.
- Mango jest bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność i zapobiega procesom starzenia.
- Mango zawiera dobroczynne dla skóry i oczu witaminy A i E.
- Granat nazywany jest owocem życia, ponieważ zawiera polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników.
- Zawarte w granacie estrogeny wspomagają gospodarkę hormonalną.
- Owoce są źródłem błonnika pokarmowego.
Dajcie znać, jak wy przygotowujecie pudding chia. Gotujecie je, czy raczej pozwalacie mu powoli pęcznieć? Jeśli lubicie takie ekspresowe przepisy, napiszcie w komentarzach!