Bananowy czekoladowiec

Uwielbiam czekoladę. Jesienią i zimą nie ma nic przyjemniejszego, niż ciepły koc i kawałki czekolady maczane w gorącej herbacie. Czekoladę mogłabym połączyć chyba ze wszystkim. Do niedawna jedynym zamiennikiem, który mógł przynieść mi taką samą błogość, był pieczony przez moją mamę czekoladowiec o nazwie „Ciasto na niedzielę”. Usuwając z diety pszenicę musiałam się z nim jednak pożegnać na zawsze. Czas, który poświęciłam na wynalezienie pysznego i bezglutenowego bananowca trudno jest policzyć, jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie porażki. Pachnący bananami i cynamonem, miękki i wilgotny w środku, słodki i bardzo zdrowy bananowy czekoladowiec to moja miłość, której oddaję się bez najmniejszych wyrzutów sumienia. 

Składniki

  • 3 średnie banany
  • 120 g erytrolu (można zastąpić cukrem kokosowym, trzcinowym lub białym) (ok. 1/2 szklanki)
  • 200 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 50 g oleju kokosowego (3 łyżki)
  • 30 g kakao (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Banana zblenduj lub porządnie rozgnieć widelcem. Wymieszaj suche składniki, dodaj jajko, olej kokosowy, mleko i zblendowanego banana. Całość bardzo dokładniej wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Jestem przekonana, że bananowy czekoladowiec zdobędzie Wasze serca tak samo jak korzenne muffinki. Dajcie w komentarzach znać, jakie jest Wasze ulubione ciasto – nie zapomnijcie zostawić przepisu!

  • Też mam najcudowniejszą siostrę na świecie :). Pięknie mieć taką relację.

    A przepis oczywiście zapisuję :). Uwielbiam zdrowsze wersje znanych przysmaków.

  • Jud

    Prezentuje się obłędnie, pięknie wyrósł 🙂 Duży plus za brak cukru i mąkę bezglutenową 🙂

  • Świetny przepis i bardzo prosty do wykonania 🙂 Takie lubię!!

  • Martyna Cieslinska

    Wygląda bardzo pysznie, aż mi się zachciało takiego cuda a tu piekarnik mi nie domaga;(
    POzdrawiamc ciepło

  • Ale proste w wykonaniu! I czuję, że smakowite!!! <3 Chętnie zapiszę przepis i wypróbuję w domu. 🙂

  • Pingback: Fasolowe brownie - Get the life()

  • Pingback: 50 pomysłów jak zrobić coś dobrego w domu, w pracy i na ulicy - Get the life()

  • Wspaniałe rzeczy tu u Ciebie odkrywam 😉 chyba zostanę na dłużej 🙂 czy mąkę ryżową mofna zastąpić inna? Jeśli tak to jaką?

  • Jak widzę w prostocie siła. Lubię takie przepisy, zwłaszcza że nie są dla mnie problemem ciasta i ich przygotowanie. 😉 Z chęcią wypróbuję Twój przepis. 😉

  • Moja ulubiona mieszanka: kakao i banany <3

  • elka

    Banany i czekolada w moim ulubionym cieście, cudo :-).

  • Wypróbuję przepis w weekend! Wydaje się być przepyszny 🙂 No i jest bezglutenowy <3

  • Jud

    Składniki zachęcają do zrobienia, a do tego wygląda bardzo smacznie 🙂 super, że znalazłaś bezglutenowy zamiennik 🙂

  • Kamil Radlak

    ale to musi byc pyszne. Jadlem tylko bananowe ciasto, ale jeszcze nigdy nie mialem okazji w takiej wersji

  • Bardzo lubię ciasta z bananem, a już czekoladowe to nie powiem jak bardzo 🙂

  • Lubię takie przepisy, piekę bananowca z orzechami, ale bez kakao. Spróbuję Twojego, zobaczymy co mi wyjdzie 😉

  • Ostatnio piekłam podobne ciasto, dodałam dużo bakalii, wyszło pyszne.

    • Bakalie zawsze są super! Jeśli jednak ktoś uważa na kaloryczność potraw, powinien być z nimi ostrożny 🙂

  • Agnieszka S.

    o rany!!!! mniam!!!! Ja uwielbiam sernik ale to też mogę zjeść 😉