Bananowy czekoladowiec

Uwielbiam czekoladę. Jesienią i zimą nie ma nic przyjemniejszego, niż ciepły koc i kawałki czekolady maczane w gorącej herbacie. Czekoladę mogłabym połączyć chyba ze wszystkim. Do niedawna jedynym zamiennikiem, który mógł przynieść mi taką samą błogość, był pieczony przez moją mamę czekoladowiec o nazwie „Ciasto na niedzielę”. Usuwając z diety pszenicę musiałam się z nim jednak pożegnać na zawsze. Czas, który poświęciłam na wynalezienie pysznego i bezglutenowego bananowca trudno jest policzyć, jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie porażki. Pachnący bananami i cynamonem, miękki i wilgotny w środku, słodki i bardzo zdrowy bananowy czekoladowiec to moja miłość, której oddaję się bez najmniejszych wyrzutów sumienia. 

Składniki

  • 3 średnie banany
  • 120 g erytrolu (można zastąpić cukrem kokosowym, trzcinowym lub białym) (ok. 1/2 szklanki)
  • 200 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 50 g oleju kokosowego (3 łyżki)
  • 30 g kakao (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Banana zblenduj lub porządnie rozgnieć widelcem. Wymieszaj suche składniki, dodaj jajko, olej kokosowy, mleko i zblendowanego banana. Całość bardzo dokładniej wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Jestem przekonana, że bananowy czekoladowiec zdobędzie Wasze serca tak samo jak korzenne muffinki. Dajcie w komentarzach znać, jakie jest Wasze ulubione ciasto – nie zapomnijcie zostawić przepisu!

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close