Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe jest doskonałym dodatkiem do śniadań, dań głównych, deserów i oczywiście – kawy. Niestety, jak większość mlek roślinnych dostępnych w sklepach, jest nieproporcjonalnie drogie. Litrowy karton mleka kokosowego, którego skład często pozostawia wiele do życzenia, może kosztować nawet 15 złotych. Ile kosztuje mleko kokosowe przyrządzane w domu? Wszystko zależy od ceny wiórek kokosowych, jednak koszt przygotowania domowego mleka kokosowego rzadko przekracza 5 złotych. 

Już od kilku miesięcy wszystkie mleka roślinne przygotowuję samodzielnie. Ich smak niczym nie odbiega od tych kupowanych w sklepach, a cena i skład zachwyca. Gotowe mleko przelewam do szklanej butelki i przechowuję przez kilka dni w lodówce.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsyp do garnka i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie całość dobrze podgrzej, ale nie gotuj! Ciepłą wodę z wiórkami blenduj przez 3-5 minut. Całość przelej przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe na gazie wiórki dokładnie odciśnij. Domowe mleko kokosowe przechowuj w lodówce. Smacznego!

Na co zwrócić uwagę przygotowując domowe mleko kokosowe?

  • Wiórki wiórkom nierówne – choć dla wielu jest to zaskakujące, większość wiórek kokosowych dostępnych w supermarketach jest siarkowana. Sprawdź skład i wybierz te „czyste”.
  • Wiórki możesz namoczyć na noc – rano wystarczy podgrzać, zblendować i przecedzić przez gazę.
  • Każde mleko roślinne przygotowywane w domu należy przed spożyciem wstrząsnąć – cząstki kokosa osadzają się na górze napoju.
  • Mleko kokosowe, które przygotujesz z tego przepisu, to nie to samo, co mleczko kokosowe kupowane w puszce – nie jest nawet w połowie tak gęste, więc nie nadaje się np. do przygotowywania kokosowej bitej śmietany.
  • Domowe mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego – możesz go użyć przygotowując śniadania lub desery, takie jak placuszki jaglane z bananami lub pudding chia z mango i granatem.

 

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was do samodzielnego przygotowania mleka roślinnego. Jeśli już sami przygotowujecie domowe mleko kokosowe, dajcie znać, czy czujecie różnicę między Waszym, a sklepowym produktem. 

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close