Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe jest doskonałym dodatkiem do śniadań, dań głównych, deserów i oczywiście – kawy. Niestety, jak większość mlek roślinnych dostępnych w sklepach, jest nieproporcjonalnie drogie. Litrowy karton mleka kokosowego, którego skład często pozostawia wiele do życzenia, może kosztować nawet 15 złotych. Ile kosztuje mleko kokosowe przyrządzane w domu? Wszystko zależy od ceny wiórek kokosowych, jednak koszt przygotowania domowego mleka kokosowego rzadko przekracza 5 złotych. 

Już od kilku miesięcy wszystkie mleka roślinne przygotowuję samodzielnie. Ich smak niczym nie odbiega od tych kupowanych w sklepach, a cena i skład zachwyca. Gotowe mleko przelewam do szklanej butelki i przechowuję przez kilka dni w lodówce.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsyp do garnka i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie całość dobrze podgrzej, ale nie gotuj! Ciepłą wodę z wiórkami blenduj przez 3-5 minut. Całość przelej przez sitko wyłożone gazą. Pozostałe na gazie wiórki dokładnie odciśnij. Domowe mleko kokosowe przechowuj w lodówce. Smacznego!

Na co zwrócić uwagę przygotowując domowe mleko kokosowe?

  • Wiórki wiórkom nierówne – choć dla wielu jest to zaskakujące, większość wiórek kokosowych dostępnych w supermarketach jest siarkowana. Sprawdź skład i wybierz te „czyste”.
  • Wiórki możesz namoczyć na noc – rano wystarczy podgrzać, zblendować i przecedzić przez gazę.
  • Każde mleko roślinne przygotowywane w domu należy przed spożyciem wstrząsnąć – cząstki kokosa osadzają się na górze napoju.
  • Mleko kokosowe, które przygotujesz z tego przepisu, to nie to samo, co mleczko kokosowe kupowane w puszce – nie jest nawet w połowie tak gęste, więc nie nadaje się np. do przygotowywania kokosowej bitej śmietany.
  • Domowe mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem mleka krowiego – możesz go użyć przygotowując śniadania lub desery, takie jak placuszki jaglane z bananami lub pudding chia z mango i granatem.

 

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was do samodzielnego przygotowania mleka roślinnego. Jeśli już sami przygotowujecie domowe mleko kokosowe, dajcie znać, czy czujecie różnicę między Waszym, a sklepowym produktem. 

  • Pingback: Czy fotografowanie jedzenia w restauracji jest obciachowe? - Get the life()

  • Uwielbiam! I gorąco polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował

  • Niedawno trafił do mnie cukier kokosowy i mąka kokosowa. Jestem ogólnie fanką kokosa, więc mleko kokosowe jak najbardziej dla mnie

  • nicponwkuchni

    Zawsze kupuję gotowe, choć za każdym razem jak widzę cenę obiecuje sobie, że następnym razem zrobię sama Muszę się w końcu za to zabrać Na pewno jest smaczniejsze niż z kartonu. Kiedyś zrobiłam mleko orzechowe z orzechów laskowych – do kawy było obłędne! Polecam

  • Genialne! Nigdy nie wpadłabym na to, że domowej roboty mleko kokosowe jest tak łatwe do zrobienia! Aż przetestuję!

  • Placuszki z kaszy jaglanej ostatnio robimy na potęgę. Moje Zaciechy pochłaniają je błyskawicznie… Dziw bierze, bo to mirzowie negacji kulinarnej Mleko kokosowe – fakt – do tanich nie należy. Z przyjemnością „podkradamy” ten superłatwy przepis

  • 22kilo

    muszę spróbować. W diecie mojego dziecka jest zdecydowanie zbyt dużo nabiału, takie domowe mleko kokosowe byłby fajnym rozwiązaniem. Raz kupiłam mleko migdałowe w sklepie – było kiepskie, na dodatek zawartość migdałów była iście homeoptatyczna
    Wiedziałam, że suszone owoce są siarkowane, nie wiedziałam, że to samo dotyczy wiórków kokosowych

  • Piję tylko mleko roślinne, bo niestety krowie wywołuje u mnie rewolucje żołądkowe, ale jakoś nigdy jeszcze nie przygotowywałam mleka sama – chyba po prostu z braku czasu, bo gotowe łatwiej i szybciej po prostu kupić Zdecydowanie muszę spróbować tym bardziej, że ostatnio kupiłam ogromny wór wiórków kokosowych na domowe bounty, więc czemu nie przygotować od razu także mleka Tym bardziej, że składy niektórych gotowych produktów pozostawiają wiele do życzenia.

  • podwojnaporcja.pl

    Ja mleko kokosowe przygotowuje w taki sam sposób , z tą tylko różnicą, że nie podgrzewam. Wychodzi bardzo smaczne! Następnym razem spróbuje z podgrzaniem, aby zobaczyć czy jest jakaś różnica

  • Ja pijam mleka zwierzęce (standardowo krowie, czasem kozie), jednak od czasu do czasu roślinnymi nie gardzę. Lubię te domowej roboty, bo składy sklepowych nie zawsze zachęcają. Poza tym robiąc własne mleko kokosowe, migdałowe czy sezamowe, mam pewność, co do jego świeżości

  • Muszę w końcu je zrobić. Przepis jest tak prosty i zachęcający

  • Próbuje ograniczyć nabiał pochodzenia zwierzęcego, wiec na pewno przepisu spróbuje, ciekawy jestem efektu

  • O matko i już??? Ja zawsze omijałam te przepisy na domowe mleczka z czegokolwiek bo wydawało mi się, że to cholernie trudne, że trzeba trzy dni kisić coś tam, odtańczyć przy tym taniec szczęścia, odprawić modły przy zapalonych kadzidełkach itd a tu proszę. Wiórki, woda i mamy mleczko! Zrobię, będe produkować namiętnie. Tylko zamówię wiórki bez siarki

    • Domowe mleka są bardzo proste w przygotowaniu – nie rozumiem, dlaczego w sklepach są takie drogie. Prawdopodobnie chodzi o to, że ludzie nie mają pojęcia, jak łatwo można je zrobić samemu

  • Nie sądziłam, że tak łatwo można zrobić je samemu!

  • Ile mleka mniej wiecej wychodzi z takich proporcji jak podałaś? Muszę wypróbować, a nie chcę bawić się co drugi dzień, jeśli zrobię za mało

  • Uwielbiam domowej roboty mleka roślinne, kokosowe robię podobnie, wiórki wybieram bio, wtedy mam pewność, że są niesiarkowane.

  • Widzę, że szybko to się robi
    Ostatnio zrezygnowałam z mleka krowiego i piję mleko owsiane. Ale kokosowe może być jeszcze smaczniejsze, dzięki!

    • Kokosowe jest słodkie, wiec doskonale nadaje się do kawy i słodyczy I robi się ekspresowo!

  • Pingback: Quinoanka z mlekiem kokosowym i owocami - Get the life()

  • Przymierzę się do tego mleka. Na opakowaniu jest napisane, że wiórki są siarkowane, czy jest jakieś specjalne oznaczenie? Nigdy na to nie zwracałam uwagi, bo rzadko używam wiórek w sumie.

    • Większość bakalii jest siarkowana, bo to to przedłuża ich żywotność: chroni przed pleśnią i wilgocią. Niestety, E-220, czyli dwutlenek siarki, nie jest najlepszy dla naszego zdrowia. Warto więc zwracać uwagę podczas zakupów na to, czy produkty są siarkowane, a to zawsze napisane jest na opakowania. Tych niesiarkowanych najłatwiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli chodzi o wiórki kokosowe, niesiarkowane dostępne są np. w Lidlu

  • Ostatnio znalazłam super przepis na mleko migdałowe – wyszło fenomenalne Na pewno wypróbuję mleko kokosowe bo uwielbiam kokosek ♥ A póki co lecę czytać o placuszkach jaglanych ! Buziak na cudowny weekend

Close