Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą

Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekoladowych ciasteczek. Skład tych dostępnych w sklepach pozostawia wiele do życzenia, więc warto poświęcić chwile i przygotować je samodzielnie. Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą to doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów ceniących doskonały smak. Bez pszenicy i bez cukru, zdrowe i bezglutenowe!

Składniki

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g erytrolu lub cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Mąki, erytrol lub cukier oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj jajka i masło. Całość dokładnie wymieszaj ręką lub mikserem. Czekoladę połam w małe kawałki i dodaj do ciasta. Lep kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie spłaszczaj je w dłoni i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut.

Cenne rady!

  • Jeśli dbasz o linię, zrezygnuj z cukru i wybierz erytrol lub inny zdrowy słodzik.
  • Ciasto wyrobi się łatwiej, jeśli masło będzie odpowiednio miękkie. Jeśli dopiero wyjąłeś je z lodówki, połóż je na chwilę na kaloryferze lub w innym ciepłym miejscu.
  • Jeśli nie masz mąki owsianej lun mąki gryczanej, użyj kaszy, którą zmielisz w młynku do kawy!
  • Wybierz czekoladę o zawartości min. 70% kakao!

Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis. Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą są banalnie proste w przygotowaniu, a czas, który spędzisz w kuchni nie przekroczy 5 minut. Daj znać w komentarzu, czy często samodzielnie przyrządzasz domowe słodkości. Smacznego!

Więcej przepisów na zdrowe i bezglutenowe desery znajdziesz w kategorii Słodkości.

 

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close