Wiecie co jest najgorsze w przygotowaniu przepisów na bloga? To, że przed zjedzeniem trzeba jeszcze zrobić zdjęcia. Dzisiejsze śniadanie należy do mojej ulubionej naleśnikowej kategorii, w której znajdują się również słodkie naleśniki jaglane i placuszki jaglane z bananami. Bezglutenowe, pożywne i bardzo zdrowe gryczane pancakes to doskonała alternatywa dla ich pszennej wersji. Mąka gryczana to skarbnica białek roślinnych, błonnika i przeciwutleniaczy. W przeciwieństwie do oczyszczonej mąki pszennej jest też bogata w magnez, potas, wapń i selen, a także witaminy z grypy B. Gryczane pancakes mają głęboki smak, który doskonale łączy się z owocami. Ja najczęściej jem je z dżemem wiśniowym lub gorącymi śliwkami. Słyszałam, że doskonale smakują też z orzechami, więc jeśli nie macie alergii, dodajcie ich kilka. Smacznego!
Składniki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – powstałe ciasto będzie bardzo gęste. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką – na drugą stronę przekręcaj, gdy na surowej powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Podawaj z owocami lub konfiturą.