Jak odkładać sztućce?

Dziś Was zaskoczę. Czy wiecie, że sztućce nie służą tylko do jedzenia? Nie, nie służą tylko do jedzenia i przygotowywania jedzenia. Nie, nie służą tylko do jedzenia, przygotowywania jedzenia i wyrzucania resztek do kosza. Sztućce służą też do mówienia. I nie mam tu na myśli ćwiczenia dykcji za pomocą łyżki położonej na języku. Jeśli wiesz, jak odkładać sztućce, nie musisz nic mówić. Prawidłowo odkładając sztućce możesz poprosić o dokładkę, wyrazić aprobatę lub niezadowolenie, czy poinformować o zakończeniu posiłku. Jak? O tym, jak odkładać sztućce, by za ich pomocą mówić, opowiem Wam w dzisiejszym artykule. 


Jak odkładać sztućce?


Gotowy do jedzenia - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Jestem gotowa do rozpoczęcia posiłku

Takie nakrycie najczęściej już czeka na nas w restauracji. Nożu i widelcu najczęściej towarzyszy łyżka, jednak na niej w dzisiejszym wpisie nie będę się skupiała. Nóż położony po prawej stronie, z ostrzem skierowanym w stronę talerza i widelec ułożony po lewej stronie zębami skierowany do góry oznaczają, że gość jest gotowy na przyjęcie dania.


Przerwa w jedzeniu - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Przerwa w jedzeniu

Istnieje zasada, która mówi o tym, że nóż i widelec raz oderwane od stołu nigdy więcej nie powinny go dotykać. Jeśli więc przerwałaś posiłek, ale jeszcze go nie skończyłaś, nóż i widelec powinnaś położyć na talerzu – widelec na godzinie ósmej, a nóż na godzinie czwartej Dzięki takiemu ułożeniu sztućców kelner będzie wiedział, że nie powinien jeszcze zabierać talerza. Pamiętaj jednak, że zęby widelca nie powinny stykać się z ostrzem noża – takie ułożenie mówi „poproszę o dokładkę”.

>>Przeczytaj też<< Jak zachowywać się przy stole? 22 praktyczne porady


Jestem gotowa na kolejne danie - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Proszę o podanie kolejnego dania

Mimo, że nie zjadłaś wszystkiego, co było na talerzu, chcesz już, by podano kolejne danie? Skrzyżuj nóż z widelcem na środku talerza. Dzięki takiemu ułożeniu sztućców kelner będzie wiedział, że może zabrać nawet pełny talerz.


Było pyszne - jak odkładać sztućce - savoir-vivreByło pyszne!

Choć komplementy są zawsze mile widziane, mając pod ręką nóż i widelec nie musisz nawet nic mówić. By podkreślić, że posiłek był pyszny, połóż sztućce poziomo na talerzu tak, by zęby widelca i ostrze noża były skierowane w prawą stronę. Takie ułożenie sztućców jest sposobem na wyrażenie uznania dla szefa kuchni.


Nie smakowało mi - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Nie smakowało mi

Mówienie o tym, że jedzenie nie było smaczne, nie jest w dobrym stylu. Ze względów informacyjnych wyjaśniam jednak, że ten komunikat również można przekazać za pomocą sztućców. Jak? Wystarczy wetknąć ostrze noża między zęby widelca, a rączki, za które chwytamy, ułożyć odpowiednio na godzinę piątą i siódmą.


Dziękuję, skończyłam - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Dziękuję, skończyłam

Problem, który większość z nas ma najczęściej, polega na tym, że nie wiemy, co zrobić ze sztućcami po jedzeniu. By zakomunikować za ich pomocą, że posiłek został skończony, wystarczy położyć je na talerzu tak, by rączki wskazywały godzinę 17:20. Dzięki takiemu ułożeniu kelner wie, że może zabrać talerz.

>>Przeczytaj też<< Jak się je hamburgera, spaghetti i sushi? Kolejne 22 zasady dotyczące zachowania przy stole


Jestem niezadowolona z obsługi - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Jestem niezadowolona z obsługi

Zdarza się, że pomimo pysznego dania przygotowanego przez szefa kuchni, obsługa zapracowała na to, byśmy nigdy więcej nie chciały wracać do restauracji. By za pomocą sztućców wyrazić niezadowolenie z obsługi, wystarczy skrzyżować nóż i widelec tak samo, jak w przypadku komunikatu „nie smakowało mi” (wetknąć ostrze noża między zęby widelca) i obrócić talerz do góry nogami.


Chciałbym złożyć reklamację - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Chciałabym złożyć reklamację

Surowe mięso? Nieświeży sos? Brak reakcji na uwagi zgłaszane kelnerowi? Są sytuacje, kiedy chcemy złożyć w restauracji reklamację. Osobiście nie liczyłabym, że kelner odczyta to ze sztućców i powiedziałabym mu to osobiście, jednak informuję, że prawdziwy mistrz swojej sztuki zrozumie odpowiednie ułożenie sztućców. By wyrazić chęć złożenia reklamacji, należy położyć nóż i widelec na przeciwstawnych skrajach talerza i odwrócić talerz do góry nogami.


Będę stałym klientem - jak odkładać sztućce - savoir-vivre

Będę stałym klientem

Mam nadzieję, że dwa poprzednie komunikaty nigdy Wam się nie przydadzą, za to z tego będziecie korzystać chętnie i często. Jeśli jedzenie było pyszne, obsługa miła, a Wy wiecie, że na pewno wrócicie, możecie powiedzieć to za pomocą sztućców. Jak? Wystarczy położyć widelec na nożu tak, by rączki skierowane były na godzinę piątą.

Jeśli przeczytałaś ten post od deski do deski, gratuluję – właśnie dołączyłaś do (na moje oko) jednego procenta ludzi na świecie, który wiedzą, że detale mają znaczenie. Mam nadzieję, że zdobyta tu wiedza o tym, jak odkładać sztućce, pomoże Ci odnaleźć się przy świątecznym stole. Jeśli pokażesz ten artykuł swoim bliskim, podczas Wigilii będziecie mieli więcej czasu na świąteczne rozmowy – nie będziecie marnowali go na odpowiadanie na pytanie „Skończyłaś już?” :) 

Jeśli ten post okazał się dla Ciebie interesujący, a zawarte w nim informacje praktyczne, zostaw komentarz, daj lajka na Facebook’u lub po prostu podziel się nim z bliskimi. Bez Twojej pomocy nie uda mi się uczynić tego świata mniej byle jakim. 

  • @karolinaplichta:disqus
    Olu! Bardzo wartościowy wpis, który powinien poznać każdy, a najlepiej gdyby zaczęto wykorzystywać go w szkole podstawowej, tak aby dzieci od małego uczyły się dobrych manier. Osobiście używałam tylko pierwszych dwóch ustawień oraz „dziękuję, skończyłam”- o reszcie szczerze powiem, że nie wiedziałam.

    Odnosząc się do ostatniego punktu komentarza @notatnikterapeuty ciągnij w górę i nie schodź w dół. Przecież to na naszych barkach leży wychowanie przyszłego pokolenia, które albo będzie mądrzejsze albo jeszcze głupsze jak my. Do nas należy decyzja.

    Może pomyślisz nad wpisem na temat użycia sztućców i ich prawidłowego ułożenia. Bardzo dużo osób ma z tym duży problem, a mnie osobiście bardzo irytują źle ułożone sztućce.

    • Marta, doskonały pomysł! Na pewno przygotuję taki post w najbliższym czasie

  • Dziekuje za bardzo przydatny wpis! Mam pytanie co do sztuccow ulozonych w mysl „bede stalym klientem”. Na obrazku jest widelec na nozu, a w tekscie noz na widelcu. To pomylka, czy nie ma to znaczenia?

    Czy sztucce powinny byc kladzione na calej powierzchni talerza, tak jak ujela to Pani na obrazkach? Czy moga wystawac poza brzeg talerza? Bo moga sie np. pobrudzic raczki i pozniej nie bedziemy mieli ich jak zlapac.

    Nasuwaja mi sie ogolne refleksje dot. dobrych manier. Przez to, ze wiekszosc osob ich nie zna, savoir-vivre wcale nie ulatwia zycia, a niejednokronie je utrudnia. Jest odbierane jako niegrzecznosc czy snobizm. Ale na pewno dzieki takim blogom sutuacja moze ulec zmianie

    Pozdrawiam serdecznie, Karolina.

    • Odpowiadając na pierwsze pytanie – oczywiście był to mój błąd w opisie , który już poprawiłam Dziękuję za informację!

      Odpowiadając na drugie pytanie – wszystko zależy od rozmiaru talerza. Najlepiej sztućce ułożyć tak, by po prostu były stabilne i nie zsunęły się w czasie, gdy kelner będzie zabierał talerz. Oczywiście lepiej jest położyć sztućce tak, by obsługa nie musiała brudzić się wkładając je do zmywarki.

      Zgadzam się ze zdaniem, że przestrzeganie zasad elegancji bywa problematyczne, gdy przebywa się w towarzystwie, dla którego zasady nie mają żadnej wartości. Tu jednak pojawia się pytanie – ciągnąć do góry, czy zniżać się do poziomu większości. Ja podjęłam wyzwanie ciągnięcia do góry i muszę przyznać, że przynosi to ogromną satysfakcję

Close