Mysz na plecach, kot na kolanach, czyli kolejne 22 zasady dotyczące zachowania przy stole

Mysz na plecach, kot na kolanach, czyli kolejne 22 zasady dotyczące zachowania przy stole

Dużo miejsca na blogu poświęcam wyjaśnianiu zasad zachowywania się przy stole. Przygotowałam już dwa wpisy z serii o 22 zasadach dotyczących zachowania przy stole: tutaj i tutaj, wyjaśniłam sposoby na komunikowanie sztućcami, pisałam o różnych rodzajach serwisu, a nawet podjęłam się udzielenia odpowiedzi na pytanie o to, czy wypada fotografować dania w restauracji. Nie ukrywam, że moim zdaniem stół jest poligonem, który weryfikuje znajomość dobrych manier i podkreśla wszystkie niedociągnięcia. Nie jest łatwo poznać wszystkie obowiązujące zasady. Mało tego – w ogóle nie jest łatwo do nich dotrzeć. W literaturze przedmiotu znajdziecie wiele rozbieżności, które – jak zwykle – wynikają z różnic kulturowych. Dziś więc, odpowiadając na wciąż otrzymywane prośby, zapraszam do poznania kolejnych 22 zasad dotyczących zachowania przy stole.

  1. Mysz na plecach, kot na kolanach – angielska zasada, która opisuje idelną pozycję przy stole. Siedzieć należy prosto, opierając się o oparcie tak, by z pleców nie spadła mysz. By na kolanach mógł zmieścić się kot, do stołu nie powinno się całkowicie dosuwać. Pisząc prościej – plecy proste, nogi razem.
  2. Serwetkę zabiera się ze stołu z lewej strony.
  3. Serwetkę kładzie się na kolanach. Nie wtyka się jej za kołnierz.
  4. Po skończonym posiłku, serwetkę odkłada się z prawej strony nakrycia.
  5. Ręce trzyma się na stole, jednak dla łokci miejsca tam nie ma. Łokcie powinny być trzymane przy ciele, jednak nie w sztuczny, utrudniający ruch, komiczny wręcz sposób.
  6. Zgodnie ze szkołą angielską, w czasie, gdy nie spożywa się posiłku, ręce mogą znajdować się na udach.
  7. Rozmawiając z jedną osobą przy stole, nie należy się do niej odwracać całym ciałem. Zwrócenie się bowiem całym sobą do jednej osoby, oznacza pokazanie pleców drugiej.
  8. Gdy gospodarz daje sygnał do zakończenia posiłku, należy go rzeczywiście zakończyć.
  9. Kończąc posiłek i odchodząc od stołu należy powiedzieć Dziękuję!
  10. Dania w pierwszej kolejności podaje się kobietom i gościom. Gospodarze swe talerze otrzymują na końcu.
  11. Zdarza się, że dania jako pierwszej podaje się gospodyni – ma ona za zadanie sprawdzić, czy na pewno jest smaczne.
  12. Kieliszka i szklanki nigdy nie podnosi się w chwili, gdy napój jest do niego nalewany.
  13. Nigdy nie nalega się na picie alkoholu. Jeśli gość odmawia, należy to bezzwłocznie przyjąć do wiadomości.
  14. Zgodnie ze zwyczajem amerykańskim, noża używa się tylko na początku posiłku do pokrojenia mięsa. Po pokrojeniu mięsa nóż odkłada się, a widelec przekłada się do prawej dłoni.
  15. Zgodnie ze zwyczajem europejskim, noża i widelca używa się przez cały czas trwania posiłku, nawet, gdy wszystko jest pokrojone.
  16. Raz użyte sztućce nie mogą dotkać obrusa. Odkłada się je zgodnie z zasadami, które opisałam w oddzielnym poście.
  17. Gospodarz, nalewając wino gościom, najpierw kilka kropel nalewa do swojego kieliszka, by pozbyć się ewentualnych resztek z korka.
  18. Kieliszki na stole ustawia się według wielkości. Największy kieliszek jest do wody, drugi w kolejności dedykowany jest czerwonemu winu, mniejszy winu białemu, a najmniejszy wódce.
  19. Wódki nie podaje się do dań głównych.
  20. Rybka lubi pływać i to właśnie w wódce. Wódka pasuje do śledzi, ryb i kawioru.
  21. Kawę.i herbatę proponuje się gościom po deserze. Nie jest jednak nietaktem o poproszenie o nią do deseru.
  22. Likier i koniak podaje się do kawy, rzadziej do deseru, nigdy do dań głównych.

Na koniec przyznam się wam, że nie cierpię używać noża. Zdarza mi się żartować, że zacznę ćwiczyć amerykański akcent, by z czystym sumieniem odkładać go w momencie, w którym pokroję mięso. Nie wiem dlaczego, ale od dziecka nóż podczas posiłku wydawał mi się zbędny. Jestem wirtuozem widelca i potrafię pokroić nim nawet najtwardsze mięso. Potrafię oczywiście używać noża, ale w sytuacjach, gdy nie muszę, w ogóle nie zawracam sobie nim głowy. Bo po co? :) 

Mam nadzieję, że artykuł okazał się interesujący i wyniosłyście z niego cenną wiedzę. Jeśli macie pytania dotyczące zachowania przy stole, nie wahajcie się ich zadawać – potrzebuję kolejnych 22 inspiracji. Ucieszę się, jeśli w komentarzach napiszecie o tym, co Was denerwuje przy stole – nóż, kolejność, a może wielość kieliszków?

Copyright © 2018. All rights reserved.
Close