DOBRE PYTANIE – savoir-vivre: jak podawać gościom cytrynę?

Dziś zastanowiła mnie kwestia cytryny 🍋 Na przyjęciach w moim domu rodzinnym zawsze stawia się pojemniczek, w którym są plasterki cytryny, tak aby każdy mógł po nią sięgnąć i włożyć ją sobie np. do herbaty. Tu nasuwają mi się pytania: czy stawianie w taki sposób cytryny na stole jest zgodne z savoir-vivre? Zakładam, że każdy po nią sięga, może mu ten plaster wypaść itd. Jeśli tak, jakie narzędzie najlepiej podać do tej cytryny (moja mama podaje jedną wykałaczkę, którą każdy może plasterek nabić)? Kolejne pytanie to czy ta cytryną może być obrana ze skóry? 

Tak ciekawe pytanie zadała kilka dni temu jedna z członkiń mojej grupy na Facebooku (do której serdecznie zapraszam: KLIK). Okazało się, że odpowiedź ciekawi znacznie większą grupę osób, więc postanowiłam odpowiedzieć na nie także tutaj.

Jak podawać gościom cytrynę?

Cytrynę podajemy na osobnym spodku pokrojoną w cienkie plasterki.

By goście mogli samodzielnie dodawać cytrynę do herbaty, podajemy specjalny mały widelczyk – wystarczy jeden.

Czy cytrynę podaje się ze skórką czy obraną ze skórki?

Cytryna podana powinna być ze skórką: skórka cytryny ma specjalny aromat (w końcu często dodajemy do potraw tylko samą startą skórkę) i nie warto z niego rezygnować. Cytrynę więc starannie myjemy i kroimy w plasterki ze skórką.


Masz pytania? Dołącz do grupy Savoir-vivre – merytorycznie o etykiecie i codziennie rozwiewaj swoje wątpliwości!


Chcesz w każdym tygodniu otrzymywać wiadomości zawierające ciekawostki z dziedziny savoir-vivre’u i dress codu? Dołącz do grona subskrybentów mojego newslettera!

Close